ECOLOGIE - în urbanism! CREDITUL IPOTECAR?! LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ?!

Sibiu

ECOLOGIE - în urbanism! CREDITUL IPOTECAR?! LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ?! SUEDIA - Credit Imobiliar pentru perioade cuprinse între 105 şi 150 de ani, cu rate minore - urbanism IMPECABIL !!!

În VREMEA BUNICILOR să-ţi faci o casă însemna să fi harnic, capabil şi în acest sens comunitatea şi familia te susţinea. A edifica o casă însemna o realizare în viaţă - noua familie construind un imobil care le APARŢINEA din prima zi. Cartea funciară avea o valoare concretă!

ASTĂZI sunt diferenţe. Unii tineri, bine sfătuiţi de familie, îşi încep viaţa căutând să poată avea un imobil - după nişte ani de muncă, plătind cu banul jos. Lucru IMPOSIBIL pentru majoritate, salariile fiind mici iar varianta plecării la muncă în state avansate - nu este o bună opţiune pentru fiecare.

MULŢI, dar ATENŢIE - nu foarte mulţi - tinerii apelează la programul PRIMA CASĂ - ceea ce înseamnă CREDITARE - pentru MULŢI ANI! [Atenţie - chiar dacă nu face obiectul legii de dare în plată, tot un credit este!]

RISCURILE există şi sunt din nefericire ignorate! Statul a promulgat o lege - DAREA ÎN PLATĂ, pentru a fi sigur că are un mecanism legal de recuperare pentru situaţia de INCAPACITATE DE PALTĂ a persoanei fizice. A te baza pe un job la privat este un hazard, dacă crezi că situaţia - acum bună - poate dura întreaga durată de creditare.

Un CREDIT pe termen lung echivalează cu o VIAŢĂ FURATĂ - chiar dacă aparent tânăra familie pare că se descurcă - că are un acoperiş deasupra capului, că este INDEPENDENTĂ.

Nu eşti independent atunci când ai un credt ipotecar, pe termen lung! Nu este o REALIZARE. O să fie [poate] o realizare peste ani, când o să duci la bancă ultima rată şi o să-ţi faci un BILANŢ, privind în urmă!

Societatea nu se mai implică la nivel de individ - totul este un TÂRG între OM şi BANCĂ, angajatorul având astfel un ANGAJAT docil, cuminte, manevrabil - VÂNDUT BĂNCII - manipulabil astfel, pentru că NEVOIA achitării RATEI LUNARE domină orice altă logică.

Un individ creditat este MORT pentru reforme, pentru implicarea în social. Deciziile politice vor aparţine tot celor cu bani, care vor avea timpul şi liniştea de a se implica în zonele politice sau administrative de decizie ale statului.

HOMO ECONOMICUS s-a IMPUS! Unii profită, alţii PIERD! Blocuri colorate te îmbie, case artistic prezentate te atrag implacabil - în fapt, totul este o AFACERE din care unii au PROFIT iar alţii se CREDITEAZĂ pe viaţă. Cei cu profit merg ACASĂ la ei, într-o VILĂ proprietate personală, în timp ce pe partea opusă a baricadei - FRAIERUL plăteşte o viaţă întreagă.

În aceşti ani DEZVOLTATORII, BANCHERII; NOTARII şi restul PROFITORILOR - vor merge pe o plajă la Atlantic, râzând de cât de mulţi fraieri pot fi şi cât de mulţi vin din urmă din ce în ce mai tare!

Ce este de făcut acum? NIMIC! Prea mulţi oameni deja de fiecare parte a baricadei! COMUNISMUL ne-a băgat la blocuri, acum DEZVOLTATORII şi BĂNCILE fac aceelaşi lucru, cu mult mai multe dezavantaje. Măcar PĂRINŢII s-au văzut la blocuri, dar nu aveau nimic de plătit. Era averea statului, adică a lor, şi după 1989, au putut să-şi transfere în proprietate apartamentul. Astăzi TINERII au o singură ŞANSĂ - PRIMA CASĂ - adică un CREDIT pe VIAŢĂ !!!

Cum s-au realizat AVERILE în România ultimilor 25 de ani? Nu are sens să răspundem acum, cert este că UNI au deja PROPRITĂŢI, din banul furat sistemtic de la STAT. Şi nu sunt puţini! EI stau liniştiţi, copii lor îi vor moştenii. Ce rost mai are să ne întrebăm cum au făcut prima sută de mii de euro? Acum sunt oameni cinstiţi la CASA LOR.

Alţi tineri sunt fericiţi, pentru că părinţii lor au făcut eforturi supra-omeneşti să locuiască la o casă, au muncit corect, s-au sacrificat. CINSTE LOR ! Şi ei sunt destul de mulţi, românii fiind un popor harnic!

Dar restul? Cei care şi-au dorit o viaţă normală, firească, departe de orice exces - ei ca fac? Se CREDITEAZĂ pe viaţă - şi pentru ei cineva trebuie să facă ceva, măcar să-i avertizeze, să le transmită mesajul că nu sunt chiar mulţi, că sunt doar o parte a românilor care merg cu capul înainte, orbi, către un CREDIT care nu face decât să umple de riscuri o viaţă, să o FURE, să o transforme într-o închisoare, CONTRACTUL cu BANCA nefiind o glumă!

CINE are grijă de aceştia? STATUL? PSIHOLOGII? LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ? Poate, în aparenţă. În realitate - NIMENI! Sunt pe CONT PROPRIU! Stau într-o casă care nu este al or! O să fie! Peste 25 de ANI! Dar atunci ei vor înţelege cât de mult au pierdut, au peirdut ceva mult mai de preţ - LIBERTATEA!

Sibiu

Nu există alte soluţii? BA DA ! Pentru cei isteţi, ar mai exista o şansă: CĂSCAŢI BINE OCHII şi faceţi înainte ANALIZA SWOT, dar să o faceţi BINE! O să vedeţi singuri rezultatul, dacă introduceţi datele cu sinceritate, dacă mai doriţi să DESCHIDEŢI ochii înainte de a acţiona într-un INSTINCT de turmă.

CREDITUL IMOBILIAR poate genera TRAGEDII, în multe dintre familiile tinere - dar despre acest lucru nu mai vorbeşte nimeni!

ACUM - este un adverb important pentru dezvoltator ! El încheie afacerea. BANCA îi plăteşte direct în buzunar. BENEFICIARUL rămâne doar un client, ocupă spaţiul şi apoi se înhamă la greul creditului - 25 de ani !!!

Statul, adică Primăria nu a supravegheat etapa de urbanizare, blocurile sunt amplasate în parcele private, proprietarul având un singur gând: să ocupe cât mai bine terenul! Ce face Ordinul Arhitecţilor? Nimic. La Sibiu nici nu are un sediu! Cartierele sunt înghesuite, vedeţi dezvoltarea la ieşirea din Sibiu spre Cisnădie pe stânga!

Înghesuiala dă aspect de ghetou! Degeaba sunt blocurile colorate, apartamentele noi - aglomeraţia, lipsa unui desen urbanistic normal, lipsa parcurilor, înghesuiala pe locul de parcare şi multe altele vor duce în final la deprecierea vieţii oamenilor care s-au aglomerat să ACCESEZE UN CREDIT IMOBILIAR!

CINEVA trebuie să aibă grijă de tinerii aflaţi la începutul vieţii care iată sunt gata să se căsătorească pentru a prinde un loc la Prima Casă, la un CREDIT care de fapt înseamnă că BANCA plăteşte pe loc casa dezvoltatorului şi tienrii plătesc apoi un sfert de secol, adică întreaga lor viaţă bionolgică, o sumă lunar, care o să cadă la fel ca picătura chinezească peste destinul lor.

În STATELE avansate lucrurile stau cu totul altfel şi au stat altfel în vremea în care oraşele s-au dezvoltat foarte bine chibzuit, mult diferit de situaţia de la noi.

În SUEDIA creditele imobiliare se acordau pentru 150 de ani! Parlamentul suedez a adoptat o lege care limitează la 105 ani durata teoretică a împrumuturilor imobiliare pentru frânarea creşterii preţurilor locuinţelor şi a îndatorării. EXEMPLU: la un credit la care participi şi tu cu 30% ai de plătit 2% din principal şi restul din dobândă. PLĂTESC astfel mai multe generaţii, nu e simte greul creditului şi sunt disponibile alte tipuri de tranzacţii pe parcurs.

Sibiu